# 1 . pemimpin kita.



p/s : im not politician, i’m hate politics. And this post not ‘bout politics!


Wow. Tajuk agak senstif di sini. Hahaha aku bukan nak kutuk, nak herdik pemimpin kita kat sini, aku just nak share perkara yang biasa yang kita jumpa kat FB dan di mana-mana blog yang shoot pemimpin – pemimpin kita nie. Aku sometimes jadi keliru, mane satu pemimpin yang betul nie? Mane satu yang kita perlu percaya? Sbb terlalu banyak sumber bacaan, sumber informasi yang kita boleh dapat. Kerajaan dengan cara kerajaannya, B.A (barisan alternatif, pembangkang ) dengan cara diorang tersendiri. Dammit! Yang pening, yang judging, rakyat. Yang pangkah, yang undi, rakyat. So, they’ll no need playing foolish around la.

1.       Pemimpin yang suka nama naik dengan menggunakan artis.
Alahai pemimpin, aokme tu contoh kepada rakyat. Kenapelah wat hal dengan gossip dengan artis itu, artis ini. Rakyat pangkah name awak untuk jadi leader, bukan pangkah untuk awak cari nama. Kalau lah macam 2, better pangkah muke aok je. Kalau dah hari – hari sibok bergossip dengan artis, mane pergi tugas sebagai pemimpin. Rakyat – rakyat tersepit hidup ape diorang dapat? Kemon la. Takde care lain ke nak dapatkan nama? Better dapat nama menentang perkara yang mungkar dari kita sendiri yang buat kemungkaran. Aku bukan nak marah, tapi geram sbb diorang menggunakan nama, kelebihan diorang untuk memancing artis – artis yang gebu, mantap bodinya. HELOOOOOO~ out there ramai lagi pompuan – pompuan yang lagi terbaik la dari artis –artis semua tu. Yang si artis nie pon satu masalah jugak, mata ngan hati gatal tengok duet. Bukan nak tengok ilmunya, agamanya, keperibadiannya. Tahu nak popular, nak kaya raya. Tup2, g umrah. Weeeii! Tengok la g umrah pakai duet ape. Duet yang gune tu sumbernya dari mana? Memang lah ade artis tu cakap pegi umrah pakai hasil dari perniagaan diorang, sumber halal. One thing they’ll need to mind it a lot, sebelum diorang start perniagaan tu pakai dari hasil mana? Berlakon? Menyanyi? Deyy macha. Buka mata, buka hati, otak kasik guna la.... *sori pees agak lari dari tajuk *

2.       Pemimpin yang nak kaya cepat. $$$ minded.
Yang ni lagi satu masalah. Pemimpin yang guna kuasa untuk $$$$$ money money moneyyyyy! Sape xnak duit kan? Sape xnak senang, kaya. I knoe everyone of ya nak hidup kaya, pakai kereta mahal – mahal, rumah bersar jadah. *aok toksah nak tipu lee * so, nak dijadikan post aku nie, ade la sesetengah pemimpin yang menggunakan kuasa untuk duit. As we’all knoe, ade jenis pemimpin yang wat projek itu, projek ini. Duet ade la sikit – sikit masok poket. Wahhhhh, senangnye nak dapat duet. Nak lepas dari kantoi, gune orang itu, rasuah itu ini. Senangnye jadik pemimpin nie lepas dari kene tuduh. Tapi ble tukar parti, wat mende itu ini, barulah cite lame-lame bukak balik, kantoi lah macam – macam. Taim tu kan dah banyak duet, bayar la penyimpan mohor cerita – cerita jahat aok advance.
Kita tengok jepun, satu jambatan runtuh dekat mane tah *koi bukan jepung weeh *, die punye menteri negeri tu letak jawatan. Pergghhh! Tak tahu la kalau die dah songlap awal – awal ke ape, tapi kita boleh wat thinking dimana (baku!) diorang mengaku bersalah sebab aprove projek tu jalan kat tempat die. Sama macam kes eksiden kerete jepung, toyota. Ade 1 kes eksiden yang teruk, chairman die turun padang, wat conference kat tb hape untuk mintak maaf. Kite? Chairman proton ngan perodua ade tak wat macam tu sebab kereta kita sangat lah katang? Dah la kereta mahal tah pape, eksiden takde ape – ape pon diorang wat modification kt model kereta tu. Yela, nak modified kene lah kite yang bagi duit, bayar lebih. Maaannn! Kemon, kitorang nak kualiti, not kuantiti ape yang korang letak dalam kerete tu.
For example okay, kereta daihatsu ngan kereta perodua.
Daihatus Mira Avy
> production on engine capacity hanya 660 cc je.
Perodua Vivvvaaaaa (ustaz azhar idrus)
>production on engine capacity 660, 850 dan 1.0 L
Skali kite tengok, wow! Advancenye perodua wat kereta lagi hebat dari Daihat. Tapi kite ntegok balik, engineer kereta daihatsu pikir safety, buat kereta tu pada limit saiz dan kebolehan kereta tu. Dapat ke Perodua, habis die lenjan wat macam –macam. Viva Elite 1.0 harge dah la macam tah hape – hape. Dapat plak Viva Elite Exclusive, naik sampai 2 3 ribu. Deyyyy! Ape lah barang yang korang letak sampai harge beza macam 2?

3.       Pemimpin yang hanya sekadar pemimpin di mata orang.
Yang nie perkara biasa kita dengar. Pemimpin yang macam nie biasenye just tunjuk muka bila ade event – event besar dan menguntungkan dirinya saja. Biasalah, orang besar. Kalau mende – mende kecik nie, ape lah sangat. Brapelah sangat bayaran yang boleh kene bagi. Yang menganjurkan event satu hal jugak, nak jemput orang – orang besar je wat sesuatu event, bagi cenderamata beribu – riban dekat VVIP yang hadir. Weeei weeeii weeeiiiiiii! Pikirkan sikit la orang lain, maybe duet yang korang gune untuk paggil orang besau – besau tu boleh gune untuk tolong orang – orang susah sekitar kawasan tempat korang duduk. Bagi bantuan dekat pakcik makcik, nenek atok tue dekat kampung –kampung. Aku banyak tengok orang, im an observer when im on travelling. Banyak pakcik makcik atok nenek dekat kampung kampung pelusuk kawasan yang kurang femes 2 nak makan pon susah. Rumah pon usang (jenis anak yang reti cari duet sdiri je. Hujung bulan baru engat nak bgi duet kat mak bapak, LAST2 CAKAP BULAN DEPAN2 ) . Ade satu tempat nie, satu hari, aku tengok ternampak seorang atok, pergi amik cucu die pergi sekolah, 3 orang cucu tarok atas 1 moto. Moto kapcai tahap ape tah, mmg x berjaga. Moto die susah nak hidup, so aku tolong lah beliau. Pastu buat aku terfikir, macam mane hidup die? Kalau taim pagi – pagi,  moto susah nak hidup nak antau cucu pergi ke sekolah, macam mane cucu die nak pergi belajar? Hell gile aku rase kesian kat atok tu. Lantak la korang cakap mcm nie “mane kau tau atok tu miskin ke ape” “ entah-entah atok tu ade kereta saje malas gune”. Sebab yang mase tu aku tengok, and bukan skali je aku tengok, banyak kali. 1 month i’ve been there. Sebab tu aku terfikir macam tu yek?
Soooo....back to topic! Pemimpin macam nie for me, better jadik artis je la kalau nak duet sgt, masok MLM, next cube ape tube masok. Taksah nak abeskan duet rakyat untuk isi pocket aokme blake! Duet rakyat untuk rakyat, bukan duet rakyat untuk pemimpin. U’ll dah dapat gaji bosau – bosau kot, x bersyukur lagi ke? Nak beli ape lagi? Merc dah ade, Bimmer dah ade, rumah dah besar, cukup – cukup la abe. Xbawak ke mati pon, kalau nak bagi kat anak cucu pon, dah bile diorang dapat harte – harte tu semua, bukan diorang nak gune untuk kebaikan korang selepas mati pon. Diorang lupe abe – abe blake ade lah. Sooooo..dont be too selpish yeeek?

Pemimpin yang aku tengok sangat membuatkan aku hormat, aku berdoa untuk beliau.
1.       Tok Guru Nik Aziz Nik Mat (sudah tentu)
Tok guru dari aku kecik, darjah 3 darjah 4 dah buat aku respect ngan die. Care hidup die, cara pakai die. Sangat buat aku hormat die sebagai pemimpin. Mesti korang cakap “eleh, die tu suke – suke menfitnah orang, cakap orang itu ini” dan etc. I knoe my fren, tak semua orang suke die. Ade sometink yang buat aku ragu- ragu pade die for the first time.
Aku sedang selonok menonton berita TV3, dan ade klip tok guru berucap. Then ofkos la berite tu memburukkan Tok Guru. Aku x engat la pasal pe, tp mmg nampak tok guru nampak sangat terok. Aku sumpah x percaya and aku cari video tu kt youtube. Bile aku tengok video tu semula, and aku cakap dekat membe karib ku, barulah aku tahu yang media – media utama negara nie adalah port sesetengah pihak untuk menjatuhkan seseorang. DAMMIT. Ulama’ kot weii. Hukum hakam agama diorang yang bincang, penentu syurga neraka tu. Kalau orang yang diburukkan tu orang yang bincangkan pasal hukum hakam dunia, duniawi. Aku tak care sangat la, xbawak ke syurga pon.
Tapi biasa lah, orang yang macam die nie, sape nak suke? Aku engat lagi rumah tok guru yang membe aku tunjuk mase aku first time g Kelantan. Rumah biase la sangat kalau kita nak bandingkan dengan rumah pemimpin besar – besar. N aku pernah terserempak dengan tok guru tengah makan kat gerai, i repeat GERAI. Makan nasik yang tapau dengan kertas, air kopi 1. Perggghhhhh! N one more, no body guards. And aku pon boleh la dekati die dan bersalam selepas die makan. Kau pernah? Pernah ke kau orang tengok pemimpin tempat korang mcm nie? Nak pergi makan sarapan biase pagi, pergi gerai. And one more, hidangan tu ade pakcik sebelah cakap die pergi amik sendiri kottt..bukan orang hidang. Damm, bile la pemimpin kita boleh jadi macam die?

2.       Sultan Kelantan, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad ke-V.
He’s great man, super great! Sultan pertama kali di era ini yang nak tukar laungan Daulat Tuanku kepada ALLAHUAKBAR. Respect man! Pernah korang tengok sultan jadi imam solat? Tak pernah lagi aku. Ade pernah tengok sultan berpakaian jubah sebagai pakaian utama beliau? Tak pernah lagi aku. Banyak lagi mende baik- baik die wat. Rakyat Kelantan bersyukur sebab baginda naik sebagai sultan kelantan, dan bukan sorang lagi teww! Tahu nak harte je. Skrg banyak kan kt fb orang dok tarok gamba n cerita pasal die. Die sultan terbaik. Pemimpin yang kita nak. Tak pernah lagi aku dengar cerita tak baik pasal die, maybe orang tak nampak. Sooo, kita tengok yang baik, kite judge orang tu dengan baik J
3.       Tun Dr. Mahathir Mohamad
Pemimpin yang kecil, negara kecil. Tetapi suara dia didengar satu dunia. Pemimpin yang berani kritik Israel Laknatullah. He’s genius. Pemikiran die sangat kehadapan. Die boleh bayangkan masa depan dengan tepat berbanding orang lain. Dlu aku tak suke mamat nie, tapi makin aku besar, makin aku pandai buat pemikiran, baru aku sedar die nie pemimpin yang bagus. Hoping that will come another Mahathir in future !

Ramai lagi pemimpin yang kt luar sane aku respect. Tapi tu la, pemimpin yang baik sape la yang suke kan? Contoh, john Ford Kennedy. Kene bunuh sebab nak bongkarkan rahsia gerakan Fr eem anson (ejaan dirosakkan) ,kenape? Sebab nanti rosaklah misi diorang nak jadikan 1 New World Order, 1 World Religion (bahaye nihh) semua dunia di bawah satu kepimpinan, di bawah satu agama. Tapi biasa lah, mende jahat mesti terbongkar jugak. Atas korang lah nak pikir macam mana, nak pilih mana satu. Aku xnak mempengaruhi fikiran korang, tapi aku nk statekan perkara yang obvious yang berlaku dalam seharian kita.


FUHHHH! Berjele aku menulis nie. For all dudes out there, nak bace..silakan. taknak bace,sokey! Aku x tacing ponn. Sori penulisan aku agak teruk, im still learning. THANX oll J

1 comment:

Rozuan Ismail said...

saya suka Tok Guru n DYMM Sultan Kelantan. Mahathir is good and sangat hebat, but some issues I kurg berkenan