#2 . talking ‘bout PREVE..yes, PREVE!




Proton at last keluarkan kerete baru.. *YEAHHH!! Cheerrrssss* WWWOOWWW gile aku rase bile Proton wat keluar kereta baru. I lioke2!
*alryte, intro yang agak berlakon. I never like proton cars. Im prefer perodua rather than Proton *

Nak dijadikan post aku kali nie, aku nak share pasal Proton Preve. Kereta baru Proton nie aku taktahu la nie Malaysian design or copy paste dari design – design dari orang luar. But after the launching of Proton Preve, i feel that Malaysian still can’t produce their own car design. Honda City + Kia Forte for the face design. HOHOHOHOHOOOIII... mane pegi designer korang? Ape diorang bikin? Talak idea kaa?? Kalau orang nak beli pon orang akan pikir kot, dari amik preve better amik City or Forte. Biar la mahal janji got their own identities in making cars.

Okay2.  Atas aokme la kan nk pilih mane. Atas aokme. Skrg aku nak cakap pasal specs and feature Proton Preve nih.

1. 7 speed protronic paddle shift. (Fuyooooooooooooooooooooooooo! Dah main protronik sekarang. Nice move Proton  )
2.       1.6 L Charged Fuel Efficient Turbo-Charged Engine.
3.       LED lights
4.       Touch Screen GPS with smart info display
5.       Power window with sensor
6.       Engine Push Start Button
7.       4 Air Bags
8.       Auto light and rain sensor
9.       Reinforced safety structure and more.

Okay. Dah bace kan specs Preve nie? Stail kan? Dah main pretronic shifting. Makin maju la kan nampak? Good2. Tapi lah kan, bab enjin 2 aku xpasti. Turbo charged? Did i got wrong information? Enjin ape Proton pakai nie? Campro kah? Swear to god, yang mende nie wat aku terfikir kaw-kaw. Xkan enjin Cam Pro pakai turbo charger? Weeh! Enjin Satria Neo, Waja , Persona, Gen-2 yang N/A (normally aspired, enjin biase ) 2 pon kondem gle, dop ghok ( x kuat ) mane pon. Nie Preve plak, turbo charged. Haishh..pemakai  Preve perlu cari engine 4g yang Mitsubishi pnye la lepas 5 tahon pakai. Tak percaya2. Hahahahaha!

Ape lagi eek. Yap! Auto light and rain sensor. Wahhhh! Nampak hebat kan? Mende sensor nie automatic sensor untuk lampu ngan wiper kereta. Means, ble sensor tu sense yang keadaan gelap, automatic akan bukak lampu kereta tu, and ble sensor tu sense hujan kat cermin, wiper automatik akan gerak. Canggih kan? FUYOOOOOOOOOOOOOOOO! Hahahahaha*troll* . wahai pekerja Proton, kenape la korang baru fikir ek nak wat mende – mende nie? Daihatsu Mira L512, keluaran tahun 1992 dah ade mende alah nie kott. Xpercaya? Bukak youtube, search Top Gear Mira L512. Siap die wat demo dekat situ. Dah brape tahon dah? Almost 20 years kot ketinggalan. Kemon la.


Dup dap2! Perggghhhhh..eksiden doh Preve nie..haha! bravo2.. driveshaft patah dari tengok gaye die.. baruuu kot! Kete aku brape tahon dah pakai baru tukar driveshaft patah. *okay, maybe sebab eksiden kot patah * nak wat macam mane lah. Atas aokme blake la nak judge macam mane nk pilih kereta ape. Aku xhalang pon. Tapi certain orang la, aku pelik. Nak beli kereta sebab LAWO jep. System jadah tak pikiaq apa?

Kat sni aku nak bagi sket tips la untuk korang carik kereta idaman korang * nie bukan untuk menghalang awak – awak semua pilih kereta kegemaran okay?  *

1.       Tengok market price kereta tu sebelum beli.
Nie kalau nak beli seken heng, yang mane – mane nak beli kereta second hand la. Tips die, tengok market price dekat mudah dan megazine ON THE ROAD dan seangkatan dengan nya. Sbb takot korang tengok harge dah gelepar nak beli. Check the price kereta dulu. Dah berkenan? Okay, bawak seorang membe yang betul – betul pandai bab penjagaan kereta, go and see kereta tu. Kalau ade kenal mane – mane mekanik, kamcing ngan mekanik, bawak die skali. Sbb luaran kita boleh tipu, jantung hati kereta? Means engine ape semua. Try a test drive, sbb kalau hidup enjin je tapi tak gerak kite tak tahu ape problem. Sooooo, berhati – hati with second hand car. Even yang  baru!

2.       Tengok brand kereta.

Okay. Untuk sesiapa yang sangat banyak wang, boleh beli kereta yang up2, aku jujur kat sni prefer on TOYOTA. Why? Kenapa? Toyota maintanance murah nak dibanding dengan kereta lain. Kereta boleh lasak – lasak sket. Kite sape tak reti jage kereta boleh la nak pakai, takot – takot lupe nak servis kan? Nak cek kerosankan pon tak banyak masalah. Suspension system mantap, terbaek. Kedua, HONDA. Honda nie performance mantopp. Kereta gagah, kuat, laju dan sedap mata memandang meter speedo( km/h) bile tekan minyak, sedap hari rase bawak. Tapi, tak sedap mate memandang tengok meter minyak dan tak sedap hati nak care kat maintanance. Honda maintanance agak mahal, tapi kereta okay and tip top. Brand lain? NISSAN, most wonderful car for me. PERFECT! Tapi harga la kan malas nak cakap, tapi ade duet, gotta em once! Yang lain – lain? Tepuk dada, tanya selera, tanya akal, tanya orang J. Kalau nak pakai kereta Malaysia, my best suggestion, PERODUA. Thats terbaik.

3.       Tengok sistem kereta ( specs )

Aku tak tahu la kenape orang dok nak amik swift sebagai family car? 2 3 tahon jual. Why bro? Dlu cakap sedap sangat swift. For me swift agak rubbish. Whay? Perodua is better. Maintanance mahal wehhhh! Korang g cari suzuki pnye tempat service tempat awok blake. Senang x nak cari? Spare part? Anak orang kaya boleh lerrrr.. dari swift, better myvi extreme. Tapi dari segi harge, myvi Extreme cam sampah! Mahal gle babsssss. Tambah sket lagi dapat Alza. Why alza? U got more space, kereta lagi tggi. Dari pengalaman aku driving, kereta tinggi sangat sangat selesa nak drive. 1 tempat duduk kite. Tiggi dan tidak melenguhkan. SUMPAH aku cakap, try la sdiri. And i drive alza, suspension best! Pick up? Not bad. Boleh go kooot. Kita pilih kereta nak space and good engine and system. Kalau kereta kecik, CC besar, sampah jugak bro. X kemane jugak kalau bersempit dalam kereta.
First tgk system enjin die. DVVT, VVTi, EFI, VTEC, VVL,MiVEC  and banyak lagi lahh wei. Semua bab Valve lifting dan timing. Setiap syarikat ade diorang punye sistem. VVL, VTEC, MiVEC. Semua top branding punye engine system.

 VTEC = Honda, VVL = Nissan, MiVEC = Mitsubishi.
Best je kan tengok brand? Memang best kalau care kita jaga kereta nie betul. Nak VTEC , VVL ngan MiVEC bukak? Kene lah pakai minyak RON 97 V- Power Racing, holder isi minyak kat pump gas warne merah tu,pernah tengok? tu je minyak die kalau betul – betul nak rase kemantapan system enjin semua tu. Aku bukan nak halang kereta korang nak beli ape – ape kereta. Tapi think before buy la. 

Banyak lagi aku nak cakap sebenarnya, tapi malas lak nak menaip panjang – panjang. Budak baru kan? Hahaha! Tengs for reading peeps, kalau ade salah. Dont blame me, tell me ya? Salam 

2 comments:

CikMai said...

tak kisah ahh . preve sangat cool . teringin nak pakai...

tukang kata said...

tak berbaloi sangat actually..seriously..