# 4 . photography. some basics :)







A simple post, tak tahu la simple ke x. Today aku nak berbual pasal photography. Post #3 aku cakap pasal lomography, its still belum mengenal lomo dengan  lebih baik. Aku taw ramai orang kt luaq sane gile – gile mau join photography. But, x mudah seperti yang telah diketahui ramai. Commonly, aku tengok ramai jejaka-jejaka dan gadis-gadis di luar sana sudah menggunakan DSLR sebagai camera. Seyh! Kayo – kayo blako. Yelah, ade yang parent mampu kan, so boleh la beli. Aku ingat lagi mase aku nak beli camera aku. Ikat perot weeeh nak dapatkan sebutir DSLR nih. Kalau aku ingatkan balik, nyesal gak aku ikat perot. Tapi, minat nak wat macam mane. First camera aku Sony Cybershot yang first model. Perghh! Taim tu rase memang doh terbaik among da best. Tu pon nasib hadiah compertition aku join. Then aku kenal DSLR nie mase sekolah. Cekgu aku ajar aku sket gune macam ne. Then, after leaving skul. Aku belajar dengan membe – membe aku kenal mase tusyen sblm SPM dlu. Blaja punya blajor, aku kene racun ngan membe-membe aku. Then aku beli lah 1. Biase-biase je. Skrg aku ade camera cap Canon, with kit lens (18-55mm), 50mm lens, 10-22mm lens and Holga Toy lens. Beriban-riban dah aku abes untuk mende nie. Dalam mase 3 tahon. Okay, stop here sejarah aku sket!

Sini aku nak cakap pasal mechanism sket pasal DSLR. Basic one. Compartment.


So, gambar nie view dari atas DSLR. Aku rase korang mesti penah gunekan? Dah tahu man button shutter, name control dial, zoom ring dan fokusing ring. Dats perkara biasa lah, and commonly ramai dah tahu gune sket-sket DSLR nie. So aku malas nak terang banyak banyak.


Dah tengok kan gambau tu? Okay. Ade certain parts dalaman DSLR yang korang kene tahu. Shutter, lens, eyepiece, sensor dan mirror. All those thing perkara yang ada dalam DSLR ini. Perkara korang kene tahu dalaman DSLR nie adalah :
1.       Shutter.
Shutter nie adalah satu mekanism yang akan buka tutup di dalam DSLR / SLR / other camera yang mekanism yang lebih kurang seperti kemera Lomography. Shutter nie berdekatan dengan sensor ( kalau DSLR ) atau film/ kodah ( SLR ) . mende alah ie jugak akan membenarkan  cahaya melalui beliau semasa button Shutter di tekan. Mende alah ini jugak yang membuatkan kadang kala photographer kedekut nak bagi orang nak main kemera mereka. Sbb shutter nie ade count die. Sampai satu mase, mende alah nie perlu ditukar/diservis. And commonly harge nak servis dalam lingkungan 800-1k ++. Costly. Ade camera shutter count 50k gambar, ade 100k dan ade yang 200k. So, not everything everlasting. Kalau xnak pikir pasal shutter cont or what, digital camera je jawapan die.

2.       Rotating mirror.
Mende alah cermin nie akan kita nampak kalau kita buka lens tu. So, kita akan nampak cermin. Cermin nie akan bergerak keatas semasa shutter di tekan, dan mase tu shutter akan terbukak. Sesiapa yang pernah guna DSLR, mase korang tekan shutter, korang xkan nampak ape – ape kt eyepiece mase korang tekan shutter. Sebab, mirror tu bergerak. Tengok balik diagram diatas. Kedudukan cermin tu kt bawah. So, korang akan nampak imej yang korang akan capture sebelum shutter ditekan. Bila shutter di tekan, cermin tu bergerak ke atas dan cahaya terhalang oleh cermin tu akan melaluinye ke shutter kemudian imej pada waktu itu akan didetect oleh sensor, so. Produce la gambar.
Dalam DSLR nie ade 2 mirror. Semua yang berkait dengan reflex (prism). Rotating mirror dan juga mirror yang terletak diatas die (fixed) kadang-kadang ade orang tanya, kenape die buat macam tu,kenape eye piece tu buat kat atas (viewfinder), kenape x buat macam digital cemera je? So, answer die. Fikir sendiri. Kalau aku nak terang, panjang wehh! Kene tunjuk depan mata :)

Perkara yang korang kene tahu mase nak guna DSLR.
Now, setting mase nak taking picture gune DSLR. Commonly , aku tengok rata-rata people just guna full auto setting mase nak gune DSLR. Aku cakap kat korang, membazir je amik gambar pakai FULL AUTO.  Production camera nie wat full auto adalah untuk menunjukkan setting yang sesuai mase tu. And one more thing, full auto biasenye menggunakan FLASH. And bile gambar guna flash, shadow akan produce dekat gambar tu. Dan kadang kala gambar akan jadi overexposed. So, xcantik la maknenye gambar tu kan. Kalau kate beli DSLR sbb nak gambar sharp, ade blur2. Better beli Nikon 1. Murah sket dan okay je gambar die. Yang tu x rugi pakai sebab sensor die agak besar dan bagos.

Firstly....Shutter.
Sepertimana yang aku bual dekat pengenalan compartment dslr tadi, ade aku cakap pasal shutter. Shutter nie ade speed-speed die . Kat sni aku akan kempilkan gamba yang bersesuaian dengan speed shutter nie.

Low shutter speed

Panning
Normal speed
Fast shutter speed
Setiap shutter ade kegunaan die. Low shutter untuk gambar malam , untuk light grafity atau light trail. Commonly slow shutter speed die 8’ – 1/10 (8’ means 8 saat)

gambar nie vey low shutter. 30" / 30 saat iso 100. this is called Light Trail


this one plak low shutter. 10" f 5.6 iso 100

Panning? Pernah tengok gambar f1, motogp,movement? Thats all panning. Biasenye aku buat panning speed 1/30 – 1/ 60.


panning = speed 1/60 , f 5.6 iso 100.



panning = speed 1/50 , f 10 iso 100.


Normal shutter. Biasenye untuk gambar landscape. Kadang kale aku guna landscape pada fast shutter speed. Contoh normal nie adalah 1/125 -1/250.


 landscape = 1/100 f 5.6 iso 100

Fast speed. Biasanya untuk potraiture. Gambar potraiture biasanya nak sharp and xnak ade motion. F (aparture plak, standart potraiture aku guna f 1.8 ( 50mm lens ). Sebab? Bokeh la bro. Bokeh mesti cantekk!


courtesy from my friend : Faiq
* sorry, aku kurang gambar human :)*



potraiture..this one tak engat ape setting die :)


this one i like very much. why? bokeh ( blur ) gambar nie.
speed 1/320, f 1.8 iso 100.


Okay.sampai sini dlu aku cakap pasal mende alah nie. Next time aku akan terangkan pasal aparture, iso, ROT, depth of field dan macam-macam lagi. Keep reading and updating. Tq guys and happy reading  :)


4 comments:

misyamissyou said...

mmg kaye2..huhuu ni pakai kamera fon 3310 je ni.. :P

minat nak amik gmbar tu ade tp tools je xde..sian kan? tp admire gile ngan gmbar2 cantik yg diambil..keep shooting ^^

tukang kata said...

sokey...one day try to get ur's.. :)

syafiqakarim said...

cun beb.lawo2.
wa kan..nak beli holga pun da berikat perut.
tp syukur dapat da.wa lebih ke arah cam.manual.
DSLR xmampu lg beb.

tukang kata said...

holga ek? 135bc or 120? i have 135bc. nak jinak-jinak dengan film. tp skrang tengah mengejar Mamiya RB67 ngan Nikon F65 dengan membe. nak main manual dengan film plak.its more challenging but memberi kepuasan kalau gambar tu jadi.